woensdag 5 maart 2008

Burgerkrant

PAGINA 1

Open VLD Nazareth-Eke maakt het verschil: 200 euro!

Verschillende legislaturen doet de Open VLD (toen nog VLD) inspanningen om de belastingen voor zelfstandigen en vennootschappen tot een minimum te beperken. Ook in de vorige legislatuur ijverden Karine en ik voor een afschaffing van het verschil tussen zelfstandigen en vennootschapsvormen en de algemene gemeentebelasting (AGB); we baseerden ons hiervoor op het gelijkheidsbeginsel: eenzelfde activiteit moet op dezelfde manier belast worden. Filip trad ons nadien bij .
Gesteund door de omzendbrief van Minister Keulen in februari 2007, werd onze strijd heviger dan ooit, ik som het even voor u op:
- We publiceerden een artikel in onze burgerkrant om alle burgers op de hoogte te brengen van dit euvel. En het schudde mensen wakker! We kregen hierop verschillende reacties.
- De volgende burgerkrant deden we dan ook een oproep naar vennootschappen in Nazareth en Eke met de bedoeling dat burgers hun krachten konden bundelen.
- Deze oproep deden we ook op ons eetfestijn (briefjes op alle tafels) en op onze Blauw Apero`s.
- Ook onze gloednieuwe weblog werd ingezet in de bekendmaking, ik plaatste daar ook een oproep naar alle bezoekers.

Tegen zo veel oppositie was onze meerderheid niet bestand. Ze veranderden dan ook het AGB-reglement. Uiteraard vonden ze het belangrijk om dit alles proberen te verdoezelen door een ellenlange opsomming van de geschiedenis van de gemeentelijke belasting (we gingen terug tot in de jaren `70) gedurende meer dan een half uur. De SP.A merkte dan ook terecht op dat zo nog nooit een dergelijke lange schuldbekentenis hadden gehoord. Dit alles diende om te bewijzen dat de CD&V altijd al het beste voor had met ``onze`` zelfstandigen. Helaas sprak het nieuwe reglement hen al direct tegen. Want een inwoner en zaakvoerder/zelfstandige in Nazareth krijgen nu geen vrijstelling meer van de belasting voor hun gezin. Dit betekent dus dat zelfstandigen die in Nazareth wonen nu geen 60 euro maar 120 euro moeten betalen (60 euro voor hun zaak en 60 euro voor hun gezin)! Tenslotte krijgen gepensioneerde zaakvoerders/zelfstandigen geen korting meer (vroeger 50%) in het nieuwe reglement. De Open VLD onthield zich.
Ondanks deze 2 beperkingen is er een groot hoera-gevoel bij onze fractie. Zelfstandigen en vennootschappen worden nu gelijk behandeld wat betreft de gemeentelijke belasting en dit dankzij onze ``stookactie`` (ik citeer hier de woorden van onze schepen) van ondergetekenden. We drinken er enen extra op op de nieuwjaarsreceptie. Tot dan!

Ann Van Rechem
met medewerking van Karin Zoeter en Filip Rogge



PAGINA 2


Sinds onze vorige burgerkrant hebben we al heel wat gemeenteraden en commissies achter de rug. Voor jullie alvast een korte indruk van mijn tussenkomsten van het najaar 2007. Gemeenteraad van 17 december 2007 is niet opgenomen omdat dit krantje eerder in druk ging. U kan het wel lezen op onze weblog: http://openvldnazareth-eke.blogspot.com
Agendapunt 1:
Poort tot de Scheldevallei. Opmaak van een beknopte synthese van de gebiedskenmerken, de beleidsgegevens en een geïntegreerd ruimtelijk ontwikkelingsproject.Principebeslissing? Overeenkomst met de VLM.
De Open VLD onthoudt zich.
Bij de vraag van waar dit opeens zo komt, worden de volgende argumenten aangegeven: men wil een recreatieplek creëren, dit is enkel een voorstudie, een eigen visie zal meegegeven worden.
Toen we vroegen naar deze visie, werd aangegeven dat we ons daar niet te veel moesten bij voorstellen en dat het geen ingrijpende gevolgen zou hebben. Het werd heel vrijblijvend voorgesteld, maar we weten wel beter. Waarom werd bv de afbakening aan de linkerkant veel groter gemaakt dan aan de rechterkant?

Agendapunt 2:
Bijsturing mobiliteitsplan. Goedkeuring sneltoets. Goedkeuring module 1. Uitbreiding opdracht ontwerper.
De Open VLD onthoudt zich.
Het positieve hiervan is dat onze jarenlange vraag naar een duidelijke indeling van de verschillende snelheidszones, onderbouwd door een visie op lange termijn, hierin wordt opgenomen. Onze vraag werd verwerkt in dit plan.
We maakten ons nog wat zorgen over de uitbouw van het netwerk van voetwegen. De CD&V erkende deze bezorgdheid en gaven aan dit te zullen meenemen bij de verdere uitwerking. We hamerden eveneens op een overleg met de betrokken landbouwers en de uitbouw van een voetgangersnetwerk.

Agendapunt 3:
Gemeente RUP Noord-West E17. Voorlopige vaststelling.
Open VLD onthoudt zich.

Agendapunt 4:
Administratief beheer begraafplaatsen. PrincipebeslissingBS tot het aanstellen van een deskundige.
Open VLD stemt tegen.
Opnieuw wenst men een studiebureau aan te stellen om te bekijken hoe de begraafplaats kan beheerd worden. Nazareth-Eke is een koploper wat betreft het aantal studiebureaus die aangesteld worden. Wat zegt dit? Is ons personeel minder bekwaam? Daar zijn wij van overtuigd dat dit niet zo is! Waarom wordt de kennis en de ervaring van ons personeel gewoon genegeerd? Waarom wordt zo veel geld uitgegeven aan dergelijke bureaus terwijl men dergelijke zaken ook in eigen beheer kan doen?Waarom heeft men voor het uitbouwen van een visie een studiebureau nodig? Durft de CD&V geen eigen beslissingen te nemen en wil men zich zo verschuilen achter deze studiebureaus?
Wij gaan voor een erkenning van de kennis en ervaring van ons personeel. Geloof in de mensen en gebruik van de kwaliteit van de mensen. Bovendien is dit ook voor het personeel meer motiverend als zij een dergelijk visieplan kunnen uitwerken, de kans krijgen zich te verdiepen in de bestaande wetgeving, ed Uiteindelijk vergroot dit ook de betrokkenheid van alle actoren, wat onze gemeente enkel maar ten goede kan komen.
Op de gemeenteraad van 3 december kregen we dit dossier opnieuw voorgeschoteld: de opdracht werd nog uitgebreid met 2500 euro. We herhaalden bovenstaande argumentatie en voegden aan toe dat een aantal van de ingevoegde beleidsopties te weinig draagvlak hadden bij de bevolking (bv kelder maar 20 jaar, geen ruimte voorzien voor oud-strijders,…).


Ann Van Rechem


PAGINA 3

Gemeenteraad 12 november 2007

- Algemene gemeentebelasting: Open VLD onthoudt zich (zie pagina 1)
- Verkeersveiligheidswerken Landuit: Open VLD Nazareth-Eke betoonde reeds zijn steun bij deze actie van de bewoners op hoorzittingen. We stemmen dan ook volmondig ja om de veiligheid in deze wijk te vergroten.
- Begrotingswijzigingen gewone dienst (dagelijkse uitgaven en inkomsten) en buitengewone dienst (investeringen en uitzonderlijke inkomsten). We onthielden ons. Zoals jullie weten, zouden we andere beleidsmatige initiatieven ondernemen. Daarnaast werden de werkingskosten onvoldoende verhoogd om de kosten van de bijkomende infrastructuur (sporthal, Nova, uitbreiding bibliotheek en gemeentehuis) te dekken. Tenslotte werden een aantal investeringen niet gerealiseerd, zoals reeds door ons werd aangehaald bij de voorstelling van de begroting.
- Invoering van een blauwe zone in de omgeving van de sporthal. Op de commissie kwam het voorstel om dit niet te doen. Op de gemeenteraad stelde ik voor om eerst met de betrokkenen handelaars en hun personeelsleden te overleggen. Men verzekerde mij dat dit reeds gebeurd was, ondertussen hoor ik andere verhalen van de handelaars zelf……

Gemeenteraad 3 december 2007
- Bouw kantine VC Nazareth-Eke. Open VLD onthield zich. We stemden niet tegen omdat we voor de bouw van een kantine voor de voetbal van onze gemeente zijn. Ook deze sporttak verdient een degelijk ‘onderkomen’! Helaas de prijs zwingt voor ons de pan uit: 1.250.000 euro incl BTW en dit voor een oppervlakte van 30 op 18m met tribune. Op de gemeenteraad kreeg ik eveneens geen duidelijk antwoord op de vraag waarom de kostprijs zo hoog lag.
- Gemeentelijk cultuurbeleidsplan. Ondanks de heel goede werking van onze cultuurdienst, de grote uitbreiding van het aspect cultuur in onze gemeente, leverde onze schepen een bedroevend cultuurbeleidsplan af. Doelstellingen worden allesbehalve volgens het SMART-principe geformuleerd (wat ook maakt dat ze nooit op een kwaliteitsvolle manier kunnen geëvalueerd worden –misschien komt dat goed uit?). De evaluatie van vorige beleidsperiode is heel subjectief: men haalt er een aantal thema’s uit die men wilt evalueren en vult de evaluatie in met ‘meer’, ‘minder’, ‘heel goed’,… In deze evaluatie is geen enkel objectief cijfer of een bevraging van inwoners, gebruikers, ed terug te vinden. Heel jammer. Waarom laten we de overheid niet zien hoe goed onze werknemers werken op de verschillende diensten? Welke evoluties Nazareth en Eke al hebben doorgemaakt de laatste jaren? Waarom wil men niet objectief evalueren en ook in de toekomst niet?
Het enige antwoord dat ik kreeg is: het moet niet van de overheid. Dus met andere woorden: als de overheid de meerderheid niet dwingt tot een kwaliteitsvol beleid, dan doen ze het niet!




Onze Blauwe Apero’s gaan door in 2008.
Data volgen in onze burgerkrant!




PAGINA 4

Op klaasavond je nieuwjaarsboodschap bedenken. Niet echt evident maar de deathline voor dit burgerkrantje komt heel dichtbij, dus het moet.
Inspelen op de actualiteit van januari is zeker niet evident. Zullen we de glazen bol bovenhalen? Niet echt mijn ding, maar in ditgeval zie ik geen andere oplossing.
Zullen we na ruim zes maand een regering hebben? Op dit ogenblik is Guy pas aan zet! Niemand lijkt er aan te twijfelen dat het nu wel enigszins zal opschieten. Dat er zelfs na 6 maand eindeloos gepalaver aan staatshervorming zal gedaan worden. Dit vergt een tweederde meerderheid. De optelsom is gemaakt: dit kan zoals we al sinds juni weten enkel met een of andere vorm van tri-of meer-partite. Dat moet dan maar, het kan niet anders. Hoe graag de vorige formateur het ook met zijn tweetjes had gedaan (in België is dat dan al gauw met 4), geen staatshervorming zonder tweederden! Met zijn allen in het bad dus!
Wat, om een cliché te gebruiken, de saaie CD&V-stugheid niet uit haar trukkendoos kon toveren, zal intussen met flamboyante Oost-Vlaamse liberale gedrevenheid en inzicht op rails gezet zijn. Intussen zal het communautaire paard wel weer op stal staan, kortom het land bestuurd worden!

De gemeente, wat met Nazareth? Was het staatsbeeld in de glazen bol vrij zonnig, het gemeentelijke is overtrokken er hangen heel wat donkere wolken. Eén jaar na de verkiezingen worden de belastingen al verhoogd! Van 6.5 naar 6.9 en van 900 naar 1150 opentiemen en dat voor een schepen die zich profileerde als de schepen van de lage lasten . De nieuwe pas geopende sporthal, nova, de zwaan, het gementehuis, de bib .. het zal allemaal een hoop energie en werkingskosten vergen. Plus hoelang zal deze infrastructuur voldoende uitgebreid blijken voor onze uit haar voegen barstende gemeente?
De verstedelijking gaat steeds verder, rond de oude kern lijkt Eke-stad zich te voltrekken. We zijn de 'Suburbs of Ghent' aan het worden.
Van een landelijk Nazareth-Eke is weinig of geen sprake meer, wat zich ook zal vertalen in het beleid: . Burgemeester Claeys liet zich nu reeds bij een bespreking van het mobiliteitsplan ontvallen dat als de boeren vonden dat hun landbouwstructuren geschonden werden, ze onteigend zouden worden.

Open-VLD voert een opbouwende oppositie, zal niet nalaten bij elke discussie het liberale gedachtengoed naar voor te brengen. Het standpunt van haar kiezers te verdedigen. Alle haar ter beschikking staande instrumenten aan te wenden om het door de meerderheid gevoerde beleid binnen de normen van behoorlijk bestuur te houden. Bij een jarenlange absolute meerderheid dreigt nu eenmaal normenvervaging.
Daarom is het nodig dat u onze ploeg op de hoogte houdt van uw mening over de gemeentelijke situatie. Zonder uw inbreng kunnen wij soms moeilijk inschatten waar de knelpunten zich bevinden. In het voorbije jaar hebben we daarom een paar nieuwe initiatieven genomen: Onze webblog “OPENVLD- NararethEke.be”, waarop we u onder andere op de hoogte houden van onze laatste tussenkomsten in de gemeente- en OCMW-raad. Ook u kan zaken of bedenkingen doorgeven. Gemeenteraadslid Ann Van Rechem beheert onze Blog (http://openvldnazareth-eke.blogspot.com).
U kan ons om de drie maand vrijblijvend en informeel ontmoeten bij een door ons aangeboden aperitief. Eerstvolgend onze nieuwjaarsreceptie op zondag 27 januari. De OpenVld-ploeg hoopt u daar te mogen ontmoeten!

Karin Zoeter
fractieleider Open VLD