dinsdag 1 april 2008

Gemeenteraad 10 maart 2008

Punt 8 : Gemeentelijk reglement mbt ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein. Goedkeuring.
Open VLD keurt dit goed.

Punt 9: Gemeentelijk reglement op de organiasatie van kermisactiviteiten en ambualante activiteiten in kermisgastronomie op openbare kermissen. Goedkeuring.
Open VLD keurt dit goed.

Punt 10: Retributiereglement invorderingskosten niet-fiscale ontvangsten. Intrekking besluit van 17 december 2007. Goedkeuring nieuw reglement.

Opnieuw een 2e zit!
De gouverneur geeft aan dat een retributie een heffing is en dat de idee van een boete bij niet-betaling niet kan. Voor een aangetekende brief wordt er meer dan 20 euro gerekend. Een retributie mag niet gezien worden als een extra inkomstenpost. De administratieve onkosten die dat met zich te weeg brengt, moet gezien worden als een normale werkingskost en mag niet als ‘boete’ doorgerekend worden naar de bewoner. De CD&V verlaagde de administratiekost van 15 naar 10 euro. Het principe lijkt ons echter nog steeds hetzelfde, we onthielden ons dan ook.
(Ann)

Punt 12: Gemeentelijk milieujaarprogramma 2008. Goedkeuring.
De Open VLD onthield zich voor de volgende redenen:
- Er zijn nog steeds ontbrekende gegevens. We zijn ondertussen meer dan 3 maanden verder in het huidige jaar! We kunnen moeilijk, als we onze taak als gemeentebestuur een beetje ernstig opnemen, een milieujaarprogramma naar de overheid brengen dat onvolledig is! Dit is geen teken van een ernstig, kwaliteitsvol bestuur.
- Op 6 maart kwam dit programma maar op de Minaraad. Normaal moet het 10 dagen voor de gemeenteraad volledig klaar zijn ter inzage! Opnieuw een extra belasting voor ons personeel (cfr vorige gemeenteraad).
(Ann)

Punt 14: Lokaal sociaal beleidsplan 2008-2013. Goedkeuring.- Er is te weinig ondersteuning naar pas gestarte zelfstandigen. Dit kan nochtans een heel effectieve preventiemaatregel zijn.
- Doelstellingen zijn opnieuw niet in SMART-vorm. We kunnen ons niet scharen achter een beleid dat zich geen degelijke doelstellingen stelt.
Open VLD onthoudt zich.
(Ann)

Punt 15: Vaststelling toelagen aan verenigingen 2008. Goedkeuring.
Open VLD zegt ja aan de toelagen aan de verenigingen.

Punt 18: Verzoekschrift aan de gemeenteraad van bewoners Stationsstraat ivm aanleg verkeersplateau.
De verkeersplateau in de Stationsstraat is nog altijd niet zoals hij moet zijn. De bovenste platen liggen los, met als gevolg lawaai- en trillingshinder voor de bewoners. De bewoners vragen dan ook dat er een ander verkeersremmend infrastructuurwerk gebeurt en dat de drempel wordt verwijderd. De gemeente bevool een studie, de bewoners werden echter niet ingelicht van de resultaten van de studie! CD&V is vol lof over inspraak, maar zelfs de meest betrokken bewoners op de hoogte houden is te veel gevraagd.
CD&V wenste niet in te gaan op de vraag van de bewoners om geen precedent te wekken, jammer dat dat belang voorop staat en niet dat van de inwoner….
Open VLD stemde voor het weg nemen van de drempel (we waren nog nooit voor het aanleg van een drempel op die plaats, er is hiervoor geen enkele objectieve relevantie). Uiteraard kunnen we niet tegen de ‘zo minst mogelijke hinder bij de zoveelste aanpassing van de drempel’ zijn.
(Ann)

Vragen
De vraag werd gesteld naar de stand van zaken voor Eke-Landuit.
Er werd nogmaals op geantwoord dan men wacht op meer bericht vanuit de overheid qua wettelijkheid van de ‘intelligente verkeerslichten’.
(Ann)

Gemeenteraad 28 januari 2008

Punt 2 : Ruben Deschamps neemt ontslag als gemeenteraadslid

We bedanken Ruben voor de inbrengen tijdens de gemeenteraden en commissies en wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan en leven!

Punt 5: Algemeen beleidsprogramma 2007-2012
De Open VLD onthield zich voor de volgende redenen:
- Er zijn een aantal acties vermeld, maar deze gaan voor ons niet ver genoeg.
- Er worden heel veel plannen (op)gemaakt, maar wat zal er hier van concreet voelbaar zijn de in de gemeente?
- Er is geen rekening gehouden met de stijgende werkingskosten, oa door het groot aantal bijkomende gebouwen/patrimonium en door de stijgende energieprijzen. Zal dit opnieuw leiden tot een stijging van de belastingen?
- Wat zal er gerealiseerd worden? In het verleden merkten we vaak dat er heel weinig gerealiseerd werd van alles wat gepland werd.
Deze vele vragen en bedenkingen noopten ons tot onthouding.
(Karin en Ann)

Punt 6: Meerjarenplan 2008-2012. Budget 2008. Financiƫle nota en beleidsnota. Hernieuwde goedkeuring.
De oppositiepartijen dienden een klacht in bij de provincie omdat dit ter goedkeuring voorgelegd werd tijdens de vorige gemeenteraad maar dat het beleidsprogramma nog niet goedgekeurd was. De meerderheid ging toen toch door met de stemming.
De provincie vroeg een nieuw standpunt van de gemeenteraad. De voorzitter van de gemeenteraad bedankte om de CD&V hier attent op te maken. Wij gingen akkoord met de intrekking van vorige gemeenteraadsbesluit (cfr klacht). Maar stemden neen op het meerjarenplan, de financiƫle en beleidsnota. We waren dus voor een hernieuwde goedkeuring maar gingen niet akkoord met de inhoud.
(Karin)

Punt 7: Vaststellen van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die niet beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur en dus niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad ressorteren voor wat betreft budget 2008.
We onthielden ons: we hopen dat de lijst volledig is, maar willen geen fiat geven voor niet geplande bijkomende zaken.
(Karin)

Punt 9: Gemeentelijke jeugdbeleidsplan 2008-2010. Goedkeuring.
Open VLD onthoudt zich.
1. Er zijn 932 jongeren tussen 18-25 jaar die op geen enkele manier bevraagd zijn over hun behoeften op gemeentelijk vlak. Op een populatie van 11.000 inwoners lijkt me dat een heel belangrijke doelgroep die men gewoon over het hoofd ziet.
2. Er worden geen plannen gemaakt om de niet-georganiseerde jeugd (= geen lid van (jeugd)vereniging of jeugdhuis) op welke manier dan ook te ondersteunen, ook iets voor hen te doen!
3. De geformuleerde doelstellingen gebeuren nog steeds niet volgens de reeds jarenlange standaarden van het SMART-principe: specifiek, meetbaar, aantoonbaar, realistisch en tijdsgebonden.
4. Als men punt 3 niet in alle eer en geweten toepast, kan men natuurlijk een evaluatie maken zoals men wil. Zo is ook de evaluatie van het vorige jeugdbeleidsplan gebeurd: men licht er een paar dingen uit en men zegt dat die een beetje meer zijn, een beetje minder. Cijfergegevens zijn niet nodig? Evaluaties van doelstellingen gebeuren via een subjectief gevoel? Dat is geen beleid waar wij kunnen achter staan!
5. De CD&V gaf aan dat ze heel veel doen voor het jeugdwerk. In geld is het inderdaad zo dat daar veel naar toe gaat. Maar men kan ook verder gaan, veel gemeenten hebben bv in hun jeugdhuis een betaalde jeugdwerker.
6. Opnieuw moest dit plan op 1 nacht/dag klaar zijn (idem Avantiplan). Op donderdagavond komt dit plan op de commissie, op vrijdagmorgen moet dit klaar zijn ter inzage voor de gemeenteraad. Ik pleit dan ook om de deadlines realistischer te maken en ons personeel niet op te zadelen met onnodige stress.
(Ann)

Punt 10: Beleidsplan buitenschoolse kinderopvang 2007-2012
In het plan staat vermeld dat het reglement vaak niet gekend is bij de gebruikers. De opmerking wordt gemaakt om naar een andere manier te zoeken om het reglement toe te lichten. Men belooft ons dit te zullen door geven.
Open VLD keurt het plan goed.
(Ann)

Punt 14: Retributiereglement gemeentelijke begraafplaatsen. Goedkeuring.
Open VLD onthoudt zich:
- Grote kostprijs voor het opstellen van dit reglement: 2500 euro, terwijl er een reglement is van de VVSG!
- Onze vraag om een plaats te voorzien voor de oudstrijders werd opgenomen.
- Graag hadden we concessies gezien van meer dan 20 jaar.
- Er is een heel rigide regeling qua formaat op de nieuwe begraafplaats.
(Karin)