dinsdag 21 augustus 2007

burgerkrant voorjaar 2007

Pagina 1
Er waait een nieuwe wind, het liberalisme in Nazareth-Eke krijgt met onze nieuwbakken raadsleden en bestuur een nieuw elan.
De hele VLD-ploeg is op volle kracht de nieuwe legislatuur ingestapt.
De ingang van een nieuwe legislatuur en een nieuw jaar is het moment om even terug te blikken op. Ik meen, dat de VLD terecht trots kan zijn op het voorbije jaar!
We zijn er, we staan er opnieuw, en wel met een gloednieuw enthousiast liberaal team!
Iets wat na het debacle eind 2005 – het noodgedwongen ontslag van Wim, en Karline – niet zo evident was. Vlak voor de verkiezingen, niet enkel het bestuur aan sterken maar ook een lijst samen stellen met voor het eerst evenveel vrouwen als mannen, weinigen geloofden dat we daarin zouden slagen. Het lukte!
En geloof me in een gemeente met een jarenlange onbreekbare absolute CD&V-meerderheid is dit niet evident. De andere oppositielijsten waren onvolledig of vormden kartel. De VLD kon zich als enige oppositiepartij met een volledige lijst aandienen.
De nieuwe gemeenteraadploeg ziet er als volgt uit :
Linda De Backer, Ann Van Rechem, Filip Rogge en ikzelf . Terwijl in het OCMW René Rogge en Dirk Verlinden op sociaal vlak hun beste liberale beentje voorzetten.
Kon 8 oktober geen verandering brengen in de gemeenteraad, toch kregen de raadsleden van de oppositie vrijwel als enigen een uitbundig applaus van het publiek bij de eedaflegging in de gemeenteraad. Een hart onder de riem voor ons dus.
We zijn met wat minder, maar we zijn er klaar voor, aan inzet en enthousiasme is er geen gebrek. Ons team zal er voor u en voor het liberalisme in Eke-Nazareth staan! Er waait een nieuwe wind, het liberalisme in Nazareth-Eke krijgt met onze nieuwbakken raadsleden een nieuw elan.
Mijn dank dus nogmaals aan de hele ploeg:
René Rogge, Luc Maes, Philippe Grulois, Eric Vanparys, Jeanine Verpeelt,
Paul Spitael, François Rogge, Sabine Geers, Gilbert Beatse, Peter Van Baelen, Mireille De Wilde, Claudine Lasseel, Stephane Depuydt, Marie-Anne Eeckhout, Sylvia Hermans, Linda De Backer, Christine Vande Fackere, Filip Rogge, Dirk Verlinden, Ann Van Rechem .
Ze konden niet allemaal verkozen worden en dat wisten ze! Ik ben ervan overtuigd dat we de komende zes jaar verder met hen fervent zullen bouwen aan een liberaler Nazareth-Eke.
Tot zover de nieuwe ploeg, wij zouden er echter niet gekomen zijn zonder het werk van de oudgedienden. Zij die vanaf het begin aan de weg timmerden! Een flink deel van hen, onder wie enkele tachtigers, mochten we samen met vice minister president Fientje Moerman verwelkomen op onze nieuwjaarsreceptie.

En verder in deze burgerkrant
Onze nieuwe ploeg is gestart, onze oude ploeg wordt uitgebreid en onze nieuwe voorzitter uitgebreid voorgesteld. Karin dankt en stelt voor. Fientje Moerman keek en zag dat het goed was.
Ook de nieuwe gemeenteraad is gestart, met veel loze beloftes, helaas. Ann vertelt.

Bedankt en welkom! met foto’s!
Valse start voor Nazareth.


PAGINA 2
Bedankt……en welkom!
Aan het begin van een nieuwe legislatuur gaat onze dank uiteraard naar de afscheid nemende mandatarissen Luc Maes, Danny Didier Neirynck en dr Inge Lampens (allen na 12 jaar zetelen). Evenzeer naar de eveneens uittredende raadsleden Renaat Vandenbroucke en Fons Maes. Naast raadslid waren zij ook jarenlang hard werkend bestuurslid. Gezien hun leeftijd waren zij niet meer te overtuigen opnieuw op de lijst te staan.
Last but not least, ook voor René Rogge werd het een afscheid! Gemeenteraadslid en Nazareths liberaal boegbeeld sinds de jaren zestig, koos hij nu, met pijn in het hart, voor een wat serenere zetel in het OCMW. Bedankt René!
Voorzitter Luc Maes had zijn ontslag al een hele tijd vóór de verkiezingen aangekondigd, we konden hem ervan overtuigen ons bij te staan tot eind januari. Hij deed dit - zoals hij is - met volle inzet, integer en correct. Met heel veel spijt moet ik u dan ook zijn ontslag melden (Luc heeft daar zijn eigen heel begrijpelijke redenen voor).
De VLD zou de VLD niet zijn als er niet meteen een nieuw licht ging branden in de duisternis:
Dames en heren onze nieuwe voorzitter is een man die ondanks het globaal wat dalende partij resultaat bij de verkiezingen zijn beste resultaat ooit neerpootte – een bestuurslid met jarenlange ervaring! Gilbert Beatse.
Gilbert, u wellicht beter bekend als een vrij zinnig wandelende onderwijzer en fervent gebruiker van het openbaar vervoer, is 59 .
Afkomstig uit Ronse kan ie niet anders dan tweetalig geboren en getogen zijn. Na het doorlopen van het K. atheneum van Ronse werd hij net na mei 1968 onderwijzer. Voor hem is een school een plaats waar iedereen vanuit welke origine of ideologie ook, welkom moet zijn om te leren bouwen aan zichzelf. Nu staat hij in het buitengewoon gemeenschapsonderwijs in Eine.
Hij is gehuwd met Marie-Louise, nachtverpleegster in het OCMW-rusthuis, is de vader van Eric en inmiddels de trotse grootvader van 2 kleinkinderen. Hij woont reeds sinds 1975 in de Nazarethse vogeltjeswijk. Vrij vlug werd hij actief bij de toenmalige PVV. Sinds de oprichting van de sporthal is hij er namens de liberale partij bestuurder. Je vindt hem ook terug bij het voetbal en het 11 november comité.
In Gilbert zal onze plaatselijke VLD een hartstochtelijke verdediger van het liberale gedachtengoed vinden!

Karin Zoeter
Ex-lijsttrekker
Fractieleider

Pagina 3
Ik had hoop….
Beste Nazareners,
Het is de eerste keer dat ik jullie terug schrijf na de verkiezingen. Het waren bewogen maanden. Zeker voor maar ook na de verkiezingen. Ondanks het verlies van stemmen van ‘onze’ partij, waren meer Nazareners en Ekenaars ervan overtuigd dat ik hen belangen kon dienen in de gemeenteraad. Ik kan jullie enkel maar zeggen dat ik er zeker van ben dat ik jullie vertrouwen niet zal beschamen en de komende jaren net zo hard mijn best zal doen. Mijn artikel deze keer zou ik eigenlijk hierbij willen aansluiten.
Installatiegemeenteraad van 2 januari jongstleden:
Cd&V meerderheid gebruikt grote woorden. Ze hopen dat we veel aanvullingen bij het beleid zullen doen én onze ideeën en bijsturingen in grote mate aan hen zullen willen meedelen. Ze gaan zelfs mee in de visie van het gemeentedecreet, dat pleit voor een opwaardering van de functie van gemeenteraadslid.
Ik moet u zeggen, beste medeburger, mijn mond viel open van verbazing. Maar “zeg nooit nooit” heb ik altijd geleerd.
Maar…….
Gemeenteraad 5 februari jongstleden
Mijn hoop werd brutaal de kop ingedrukt, niet met één slag, maar met meerdere mokerslagen.
Ik licht u toe: Het agendapunt was het aanstellen van een deskundige om het voortgangsrapport van het mobiliteitsplan te maken. Eigenlijk moet dit elk jaar gebeuren, het is eigenlijk een melding aan de overheid wat er het afgelopen jaar gebeurd is met de subsidie. Dit is dus in nog geen 4 jaar opgemaakt! Omdat dit te veel werk is, wil men hiervoor een deskundige aanstellen. Kostprijs 5000 euro. Als oppositie vonden we het belangrijk dat we dit eveneens correct konden opvolgen en wilden deelnemen aan het gemeentelijk begeleidingscomité (zij volgen de evolutie op). De CD&V stemde unaniem tegen (13 nee-stemmen) het feit dat een vertegenwoordiging van de burger de kans zou krijgen om hier ook zicht op te krijgen….!!!!
= enorme mokerslag één (vervolg zie p. ….)
Vandaar ook…we worden geblinddoekt gedwongen om beslissingen mee te nemen.
Ann Van Rechem

Pagina 4
vervolg p.3
Hoe denkt u dat CD&v u inspraak geeft?
In dezelfde gemeenteraad (met name 5 februari 2007), één agendapunt later.
Er worden afgevaardigden aangesteld voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, met name intercommunales (dit gaat van IVM, Veneco, sociale huisvestingsmaatschappij tot Lokaal gezondheidsoverleg, Dexia,…). In totaal zijn er een 50-tal intercommunales waarvoor vertegenwoordigers worden gekozen; voor bepaalde mogen er 5 mensen uit Nazareth hier naar toe gaan. Het lijkt me maar normaal dat deze vertegenwoordigers volgens dezelfde verdeling als de gemeenteraad gebeurd(democratie niet waar?). Nee, blijkbaar niet volgens CD&V. De oppositie (met name 38% van de zetels) mocht 4 plaatsen invullen (waarvan er nog een aantal trouwens niet zeker dat we ze krijgen, gelet op nog een selectie in de intercommunale zelf!)!!! Toen we een aantal voorstellen deden voor andere intercommunales die binnen onze interessesfeer behoorde, werd de sfeer heeeel grimmiger. Er werd ons duidelijk gemaakt dat als we niet direct zouden akkoord gaan met deze 4 plaatsen, we niets zouden krijgen…..
= mokerslag twee
Mijn hoop op een democratisch bestuur werd de kop ingeslagen.
De Cd&V draagt inspraak, net als ons, hoog in het vaandel. Ik dacht dat we daaraan samen zouden kunnen werken hebben de komende jaren. Maar blijkbaar is hun interpretatie van inspraak heel wat anders.
Inspraak is voor hen: ja-knikken,
is voor hen: herhalen wat hun ideeën zijn,
is voor hen: doen wat zij in hun hoofd hebben,…
Dat is het niet voor mij en voor ons, als VLD.
Bovendien worden we hier keihard geconfronteerd met loze beloftes. Wat kunnen we nog geloven als na één maand beloftes keihard doorbroken worden? Reeds vorige legislatuur meldde ik u dat mijn vertrouwen in het schepencollege sterk gedaald, gelet op het foutief aangeven dat alle bewoners gehoord werden en akkoord gingen (cfr oefenterrein leerlingbestuurders).
Vandaar ook mijn tweede cartoon: als inspraak nog niet mogelijk is, hoe zouden dan ooit klachten au sérieux genomen kunnen worden? Jawel veel mooie woorden, zelfs een formulier op internet. Maar achter de facade, heel veel, maar dan ook heel veel vervulling van de eigen wensen.
Ik vind dit erg voor Nazareth.

Ann Van Rechem
gemeenteraadslid

Geen opmerkingen: